luni, 19 martie 2007

Noile mode culturale

Contrar imaginii nu voi scrie despre institutiile culturale ci despre societati secrete, discrete, new age, samd. Pornesc de unde a ramas Eliade pe tema asta, si o sa ma raportez mai ales la Romania, unde dupa '90 sa produs un nou fenomen de realiniere cu occidentul. Nu se mai poate vorbi ca in trecut de iluminism, umanism, romantism, etc pt ca actualul curent este mult prea variat pt a putea fi catalogat, sau poate singura denumire ar fi de new age, insa ea nu este singura chestie care a luat amploare. Libertatea de expresie, ambitia tinerilor de a fi opusul parintilo lor i-au determinat sa se aproprie de o cultura americana (fac referire la ea ca e cea mai cunoscuta) fara sa ii inteleaga insa prea bine originile. Aici vorbesc in special de religie. Va pot da ca exemplu satansimul (si nu nu am nimic impotriva lui, nici a adeptilor lui), unde multi tineri au fost atrasi de el, insa nu toti i-au inteles esenta, nu i-au inteles istoria, si inca fac confuzie intre tiprile de satanism existente. O sa mai iau un exemplu, poate cel cu care sunt mai familiarizata, si anume atractia catre paganism, fie ca se orienteaza pe sistemul religios dacic, fie ca pe unul oriental sau occidental, fenomenul incepe sa ia amploare. Apare si ca o nevoie, caci simtim tot mai mult efectul nefast pe care omenirea l-a avut asupra planetei, iar paganismul ofera o alternativa, comuniunea cu natura.
Legat partial de religie, au inceput in ultimii ani si la noi sa apara tot mai multe informatii si chiar adepti ai unor vechi societati oculte si nu numai. desigur procesul se afla la inceput, e un pas lung de la cativa adepti raspanditi prin tara pana la a avea un loc de intalnire, un sistem organizat, etc. Accesul la surse de informare rapida a insemnat poate o explozie in acest sens. Eliade relata de acest interes catre ocult indeosebi incepand cu secolul XIX, probabil ca ultimele 2 decenii egaleaza insa un secol intreg. Si desi au existat cazuri recente de fraude savarsite prin tot felul de organizatii, care pretind sa ofere accesul la diverse secrete, cautarea Adevarului continua. De fapt chiar daca nu ar avea de oferit nici un secret initiatilor, adevarata lor valoare trebuie vazuta din ansamblu, caci oricum ar fi ele nu pot decat sa ajute la evolutia unui om, la cunoasterea de sine, sau a unui ansamblu mai mare. Si conform unor scrieri egiptene, a te cunoaste pe tine insuti iti ofera calea catre zei.

2 comentarii:

  1. Nu prea se stiu multe de paganismul dacic. Ce'a ramas este doar Zalmoxis si cateva ritualuri care ink mai sunt practicate in sate. Paganismul este misterios si oamenii sunt atrasi de mister.

    RăspundețiȘtergere
  2. A ramas mai mult decat atat, sunt grupuri la noi in tara care au prins foarte bine (numarul membrilor lor a crescut considerabil in ultimii ani), si care se bazeaza pe paganismul dacic. Aceste grupuri au inceput sa se afirme prin promovarea valorilor culturale, prin campanii de informare.

    RăspundețiȘtergere